- Felsefe
Eğitim-Bilgi İlişkisi ve İlimler Tasnifi
Gelenekten Günümüze İlimler Tasnifi İlimler tasnifi İslam düşünce geleneğinde bilgi ve varlığın ilişkisi, bilginin mahiyeti, talim edilmesi, disiplinlerin birbiriyle olan…
Devamını Oku » - Felsefe
Melayê Ci̇zîrî Ve Tasavvufî Düşüncesi̇
Asıl adı Ahmed b. Muhammed el-Bûtî el-Cezerî olan Melayê Cizîrî, kürt edebiyatının ve tasavvufî Kürt edebiyatının şüphesiz en önde gelenlerindendir.…
Devamını Oku » - Felsefe
Olumlu Di̇ni̇ Başa Çıkma Bağlamında Sabır Ve Tevekkül Kavramları
İnsan var olduğu ilk günden bu yana kim olduğunu, nereden gelip nereye gittiğini ve hayatının anlamını sorgulama çabası içinde olmuştur.…
Devamını Oku » - Felsefe
Seküleri̇zm Post-seküleri̇zm Bağlamında Türki̇ye’nin Son 20 Yılı
Genel olarak makalemizde iki konu üzerine yoğunlaşacağız bunlardan birincisi Türkiye seküler bir toplum mudur post- seküler bir toplum mudur? İkinci…
Devamını Oku » - Felsefe
İnteraktif Vandalizm
Medya, günümüz dünyasında insan ve ifade yansımaları adına en önemli saha. Hayati kararlar almak, mesleki çalışma alanlarına katkı sunmak (toplantı,…
Devamını Oku » - Felsefe
Ne Mutlu Özgürüm Diyene!
Özgürüm, özgürsün, özgürüz, onlar özgür, biz özgürüz, herkes özgür. Ne mutlu özgürüm diyene. Arapçada olduğu gibi fiil çekimi yapmak değil…
Devamını Oku » - Felsefe
Tahir el-Cezairî ve Tevcihun Nazar’ın Değerlendirilmesi
Tahir el-Cezairi 12 şubat 1852 tarihinde Dımeşk’de doğdu.Soyunn Hz.Hasan’a ulaştığından Hasenî, ailesinin Cezayirde’ ki kabilesini ve yaşadığı yeri göstermesi dolayısıyla…
Devamını Oku » - Felsefe
Ölüm & Hayat Döngüsündeki İnsan-1
İNSAN İnsan; herkesin üzerine tanımlamalar yaptığı, eşref-i mahlukat, evrimin bir ürünü, dünyayı imar eden, yeryüzünü fesada uğratıp kan akıtan şeklinde…
Devamını Oku » - Felsefe
Toplumu Savunmak mı Gerek?
Varoluşçu felsefenin önemli isimlerinden olan Jean-Paul Sartre “İnsan özgürlüğe mahkûmdur” der. Bu yazıda insanın özgürlüğü ve toplum arasındaki ilişkiyi, internette…
Devamını Oku » - Felsefe
“Bilim Dedikleri’nin Dedikleri”
Yazarın sözleriyle ifade etmiş olursak işbu kitap, bilim felsefesinde tartışılan konuları basit bir dille anlatmaya çalışır. Kitabın büyük kısmı bilim…
Devamını Oku » - Felsefe
Filistin ve Mescid-i Aksa’nın Geleceği için Siyasal ve Sivil Perspektif
Filistin meselesi ve Mescid-i Aksa insanlık ve medeniyetler tarihi kadar kadim bir mesele. Mescid-i Aksa ve Kudüs, tarih boyu medeniyetlerin…
Devamını Oku » - Felsefe
Kahrolsun Faşizm
Peygamberimiz (S.A.V) “İçki bütün kötülüklerin anasıdır” diye buyurmuş. Bu hadis-i şerifte anlatılmak istenen gerçeği hepimiz tahmin edebiliyoruz. İçkinin kötülüklere analık…
Devamını Oku » - Felsefe
Halil İbrahim Doğan’ ın Muhtelif Âlimlerin Sünnet Taksimatı ve Sünnetin Bağlayıcılığı İbn-i Âşur Örneği Adlı Çalışmasına Kısa-Öz Bir Değerlendirme
Çalışma, Giriş, İslam Alimlerinin Sünnetin Bağlayıcılığı Taksimler, Muhammed ed-Tâhir bin Âşur’ un taksimi ve değerlendirme-sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Sünentin bağlayıcılığı ve…
Devamını Oku » - Felsefe
Hint Alt Kıtasında Hadis Çalışmaları
1) İSLAM DÜNYASI VE HADİS İslam dininin iki önemli kaynağı vardır :Kur’an ve Sünnet. Kur’an’ı anlayabilmemiz açısından Sünnet çok önemlidir.…
Devamını Oku » - Felsefe
Yerleşik Sistem, Modern Savaş, Üçüncü Yolun İmkanı
Türkiye’de ve dünyada sivil mühendisliğin modern asırdaki en önemli dönüm noktalarından biri 11 Eylül olayıdır. 11 Eylül başlı başına müstakil…
Devamını Oku » - Felsefe
Gergerli Hasan’ın Protest Müziği ile Fatih – Harbiye Romanı Üzerine Bir Mukayese Çalışması
Edebiyat, müzik gibi kültür ve sanat ürünleri doğdukları toplumdan, zamandan ve mekandan bağımsız düşünülemez. Çünkü ürünü ortaya çıkaran insan faktörü,…
Devamını Oku » - Felsefe
Tevhid ve Anarşizme Göre Sanat ve Sanatsal Fiil’in Meşruiyetinin Sınırları
İlahi olanı değersizleştiren, ilahi olanın temsil ve manasının tecessüm ettiği metin ve mekânları; unsur ve değerleri rencide eden her fiil…
Devamını Oku » - Felsefe
Müslüman Gençlerin Marjinalleşmesinde Modern Bir Aygıt “Sanal Cihad”
Sanal kimlik, sanal varlık, online cihad, modern sorunlarımızın en yenilerinden ve etkisi giderek artmakta olan bir modern aygıt. Sanal kimlikler…
Devamını Oku » - Felsefe
Varlık
Din; Allah Teâlâ, alemler ve insanlar arasındaki münasebeti anlamlı kılan, açıklayan ilahi nizamdır. İnsanların “Din” olarak iman ettikleri her bir…
Devamını Oku » - Felsefe
Küresel İktidar Dili Bağlamında Retorik Bir İnceleme “Terör ve Cihad”
Terör ve cihad kavramlarının retorik olarak kullanılmasının yol açtığı sorunları, bu retoriklerin, medeniyetlerin arasında iletişimsel sürecin kurulmasını nasıl engellediğini bu…
Devamını Oku »
- 1
- 2