Yeşil Yıkama Reklam Yöntemi: “Greenwashing”

Yeşil yıkama bir reklam yöntemidir. Günümüzde her şeyin sağlıksız ve doğadan uzak olduğu bir dönemde her şeyin doğal ve çevresel bir ürün olarak üretildiğini gösteren ticari bir yöntemdir. Ama yanıltıcı. Sahte. Doğal yönü ile etiketlenen birçok ürünün ilgi çekmesi adına yapılmaktadır. Aslında bu ürünler ne çevreci ne de doğal ürünlerdir. Aldığınız ekmek ambalajın içindeyse bu ambalajdan içtiğiniz suya kadar her şeyi inceleyin, hepsinde çevreye bir referans göreceksiniz. Çevre dostu, çevreci, katkısız, organik lezzet açıklamaları özellikle ambalajın en göze çarpan kısmına yazılarak psikolojik olarak bir rahatlama ve güven duygusu oluşur. Tabii ki, çevre sorunlarına özel hassasiyet gösteren kişi ve kuruluşlar için daha da önemli hale geliyor.1.

Bu yöntem ile satışlarındaki artış beklentilerini karşılayan birçok firma bu firmaların ticari olarak etik olmayan bir şekilde ürünleri üzerinde daha fazla satış hedefleyerek reklam yapmalarını sağlamaktadır. Ve ne yazık ki başarılılar. daha da önemlisi, ambalajın bile doğal ve çevresel olmasıdır. Tüketim çılgınlaştırıldığı için marketlerde satılan işlenmiş ürünlerin tamamı sağlıksız ve yapaydır. Bu yüzden insanlar doğal ürünler satın almak istiyor. Bu fırsatı bilen ticari ahlak yoksunluğu, ürünlerin doğal olmadığını gösteren işaretler kullanır. Ürünlerin ambalajlarına bu ürünü yüz yüze sarıyorlar. Daha çok alışveriş yapanlar ise ambalajında ​​doğal yazan ürünü tercih ediyor. Ancak sadece etikette yazan bu ürünlerin aslında diğerlerinden bir farkı yok. İnsanları aldatan bu taktikle birçok firma satışlarını önemli ölçüde artırdı. Ancak hem doğaya hem de insan sağlığına ciddi zararlar veren bu ürünler piyasada etik dışı bir satış yöntemiyle insanları aldatmaktadır. Bu noktada önemli olan sorun, bu şirketlerin herhangi bir denetim olmaksızın insanları nasıl bu kadar kolay kandırdığıdır.2

Piyasalarda bu kadar çok taklit ürün varken tüketiciler nasıl güvenle alışveriş yapabilir? Bunun dışında insanların duygularıyla oynuyor bu şirketler neden cezalandırılmasın.

Bu şirketler daha fazla gelir elde etmek için hem insanlara hem de doğaya ciddi şekilde zarar veriyor. Çünkü doğal olmayan ve çevreci olmayan ürünlerin kullanımı dünyamız tarafından her geçen gün daha fazla zarar görmektedir. İnsan sağlığını ve doğayı hiç düşünmeden hareket eden bu şirketler, ticari etik kavramını da baltalıyor. Bu noktada her ülkede en önemli görev hükümete düşmektedir. Her hükümetin ürünleri önce kontrol etmesi ve sonra satılmasına izin vermesi doğaldır. Ayrıca diğer firmaların rekabet edebilmesi için bu denetimlerin yapılması gerekmektedir. Çünkü yeşil yıkama taktikleri ile diğer firmalar geçişte rekabet edecek. Haksız kazanç elde edilir. Bugün birçok firma yurt dışına ürün satıyor, bu durum uluslararası sayılarda insanları tehdit ediyor. Bu nedenle, uluslararası düzeyde, bu şirketlerin protezli mekanizmalara ihtiyacı var. Ve başarılı olurlar. Ayrıca insan psikolojisini de etkilerler.3.

 

Sonuç olarak, bir ürün satın alırken sadece ambalajına bakmanız yeterli değildir. Bu kadar çok iletişim kirliliğinin olduğu bir zamanda her şeyi kontrol etmeliyiz. Dünyamızda hiçbir şey doğal bir yüz değildir. Çünkü dünya bir bütündür. Örneğin fabrika atıkları veya araba dumanlarıyla kirlettiğimiz hava dünyanın her yerinde dolaşıyor. Bu havzanın etkisi altındaki ormanlarda bile yüzde yüzden fazla doğal ürün bulunmamaktadır. Bunun dışındaki pazarlarda doğal ürünlerin satılma şansı yoktur. İnsanlar bir ürünü satın almadan önce detaylı bir şekilde araştırmalıdır. Sadece popüler tüketim kültürünün bir parçası olan ürünleri satın almak yerine, daha doğru ve kişiye özel ürünler satın almamız gerekiyor. Bir diğer önemli konu da insanların her zaman ihtiyacından fazlasını satın almasıdır. Bilinci tüketirsek bunu yapmayız. İnsanlar ihtiyaç duydukları kadar ürün almalı. Bunu yaparsak hem ürünlerin fiyatı düşecek hem de daha ucuz ürünler yoksullara ulaşacaktır.2.

 

REFERANSLAR:

1: https://en.wikipedia.org/wiki/Greenwashing

2: https://seyahatdefteri.wordpress.com/2012/03/25/yesil-aklama-greenwashing-nedir-nasil-yapilir/

3: https://yesilgazete.org/blog/2017/12/09/greenwashing-yesil-ile-goz-boyama-trendi-kubra-kopruluoglu/

4: https://www.campaigntr.com/cevreci-olurken-greenwashing-tuzagina-dusmeyin/

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu